Aflossingsvrije hypotheek Annuiteitenhypotheek Bankspaarhypotheek Beleggingshypotheek Levenhypotheek Lineaire hypotheek Spaarhypotheek
Ga naar de hoofdpagina
Uitleg en informatie  Overzicht laagste rente  Hypotheek en belasting  Voordelen en nadelen  Profiel en beleggingskeuze  Rente ontwikkeling

Beleggingsprofiel en beleggingskeuze

Op het moment dat u kiest voor een beleggingshypotheek, zult u naast uw hypotheek een beleggingstegoed op gaan bouwen waarmee u uiteindelijke (een deel van) uw hypotheek kunt aflossen. Een belangrijke keuze die u hierbij moet maken is de beleggingskeuze: waarin gaat u tijdens de looptijd van de hypotheek beleggen. Op deze pagina gaan we verder in op deze beleggingskeuze.

Beleggingsprofiel bepalen

Bij de meeste maatschappijen kunt u niet volledig zelf bepalen waarin u gaat beleggen. U kunt alleen kiezen voor beleggingsproducten met een beleggingsrisico dat u wilt en kunt lopen. Om te bepalen welke producten bij uw situatie passen, wordt een beleggingsprofiel gemaakt. Het bepalen van een beleggingsprofiel gebeurt meestal aan de hand van door de maatschappij aangeleverde enquête met een paar simpele vragen. Uit die vragen volgt dan of u een defensief (laag risico), neutraal (gemiddeld risico) of offensief (hoog risico) profiel heeft. Bij een defensief profiel zal de nadruk liggen op een beleggingsmix met defensieve beleggingen zoals obligaties. Bij een offensief profiel zal de nadruk meestal liggen op aandelen beleggingen.

Juiste beleggingskeuze maken

Op het moment dat uw beleggingsprofiel bepaald is, weet u in welk type beleggingen u kunt gaan beleggen. Bij de meeste maatschappijen kunt u binnen uw beleggingsprofiel een keuze maken tussen meerdere beleggingsfondsen of andere beleggingsproducten. Bij uw keuze is het verstandig om rekening te houden met de volgende factoren:
  • kosten;
    Als we naar de kosten kijken van verschillende beleggingsproducten bestaan er enorme verschillen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in eenmalige kosten (bijv. aankoopkosten) en jaarlijkse kosten (vaak beheerskosten). Sommige producten - bijvoorbeeld trackers - kennen nauwelijks kosten terwijl er ook producten bestaan waarbij jaarlijks 3% aan kosten berekend wordt. Op een looptijd van 30 jaar kan dit een enorm effect hebben op het rendement. Het is daarom van groot belang om het kostenaspect in uw beslissingsproces mee te nemen.
  • flexibiliteit;
    In de meeste beleggingsproducten kan dagelijks gehandeld worden. Er zijn echter ook producten waar u gedurende een langere periode aan vast zit. Dit kan erg onhandig zijn op het moment dat u gaat verhuizen of uw hypotheek wenst over te sluiten. Het hangt van uw persoonlijke situatie af hoe belangrijk flexibiliteit in uw geval is.
  • prestaties van het fonds;
    Tegenwoordig zijn er verschillende websites waarop u de prestaties van beleggingsproducten onderling kunt vergelijken. Een bekende website is www.morningstar.nl. Op deze websites kunt u beleggingsfondsen onderling vergelijken op kosten, prestaties en risico's. Wij adviseren u om altijd even te kijken hoe een fonds presteert (gepresteerd heeft) voordat u tot aankoop overgaat.


Laagste rente beleggingshypotheek
periode nhg 60% 80% 100%
1 jaar 2,58% 2,68% 2,70% 2,97%
5 jaar 3,38% 3,47% 3,50% 3,69%
10 jaar 3,85% 3,89% 4,02% 4,21%
15 jaar 4,27% 4,37% 4,38% 4,58%
20 jaar 4,51% 4,67% 4,72% 4,96%
rente per: 01-07-2022
overzicht van alle rentestanden
Andere websites met rentestanden:
Hypotheekrente overzicht
Spaarrente internetsparen
Sparen - overzicht spaarrekeningen
Spaarrente depositosparen

Rente tarieven centrale banken
Rente tarieven Euribor
Rente tarieven LIBOR